LGS

LGS

Liselere Geçiş Sistemi 

LGS NEDİR?

Öncesinde ismi TEOG olan merkezi sınav değişikliğe gidilerek yerini farklı bir seçme sınavına bırakmıştır. LGS, Liselere Geçiş Sistemi ifadesinin kısaltmasından oluşmaktadır. Merkezi sınav ile alan ortaöğretim kurumlarına öğrenci belirlemek için yapılan sınavdır. Yeni sistem, 2018-2019 eğitim öğretim yılında hayata geçti. LGS sınavına ortaokulların son sınıf öğrencileri yani 8. sınıf öğrencileri başvurmaktadır.

LGS NE ZAMAN ?

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, LGS sınavının 5 Haziran 2022’de düzenleneceğini açıkladı.

 

 

LGS SİSTEMİ İLE GELEN SINAV YENİLİKLERİ NELERDİR?

Nitelikli bir okula yerleşebilmek için sadece sınavda alınan puan geçerli olmaktadır.

Sınavda yapılan her 3 yanlış 1 doğru cevabı götürmektedir.

Sınava girmek zorunlu değildir. Adrese dayalı yerleştirme isteyen öğrenciler sınava girmeyebilir.

LGS’DE KAÇ SORU VARDIR?

Sınav 90 soru 135 dakikadır. Sorular sadece 8. Sınıf müfredatından oluşmaktadır.

DERSE GÖRE SORU DAĞILIMLARI NASILDIR?

LGS de çıkacak 90 sorunun dağılımı ise şu şekildedir;

Türkçe 20 soru, Matematik 20 soru, Fen bilimleri 20 soru, TC. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 10 soru, Yabancı Dil 10 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 10 soru

SORU İÇERİKLERİ NASIL OLACAK?

Öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorulardır. Bu sınavda öğrencilere ezber sorulmuyor, soruları yorumlamaları isteniyor. Bu yüzden öğrencinin sadece test çözüp ezber yaparak sınava hazırlanması mümkün değil. Sınavda çıkacak konuları yorumlayabilmesi içi o konuyu iyice kavraması gerekmektedir.

LGS SINAVI NASIL UYGULANACAKTIR?

LGS sınavında, 8. Sınıf öğretim programları esas alınarak çoktan seçmeli 90 soru sorulacaktır, iki oturum halinde aynı gün uygulanacaktır.

Birinci oturumda SÖZEL TEST ( Türkçe, İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü) bölümünde toplam 50 soru olacak ve 75 dakika süre verilecektir. İkinci oturumda SAYISAL TEST ( Fen, Matematik) bölümünde toplam 40 soru olacak ve 80 dakika süre verilecektir. Testler arasında kısa bir mola verilecektir.

SINAV BAŞVURUSU NEREDEN YAPILACAK?

Merkezi sınav başvuruları tüm 8. sınıf öğrencileri için MEB tarafından merkezi olarak gerçekleştirilecektir. (Yurt dışında e-okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrenciler hariç)

Başvurusu MEB tarafından gerçekleştirilecek öğrencilerin sınav başvurusu için ayrıca bir işlem yapılmayacak.

SINAVA GİRERKEN ÖĞRENCİLERDEN İSTENECEK BELGELER NELERDİR?

Geçerli kimlik belgesi ve fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesi.

TERCİH İŞLEMLERİ VE OKULLARA YERLEŞİM

Lgs sistemine göre  öğrencinin karşısına üç farklı alternatif geliyor;

  1. Merkezi Sınava dayalı Yerleştirme Sistemi; sınav başarısına göre alınan puan ile girilebilecek “Nitelikli Okulların” tercih edileceği yerleştirme sistemidir.  Burada en fazla 5 okul tercihi yapılabilmektedir.
  2. Adrese dayalı Yerel Yerleştirme Sistemi; sınav puanıyla nitelikli okullara yerleşemeyen öğrenciler, lgs puanına bakılmaksızın, kendi ev adreslerine dayalı olarak,  seçecekleri  5 okuldan birisine sistem tarafından yerleştirilecektir. Böylelikle açıkta öğrenci kalmayacaktır. Bu nedenle tercihleri yaparken yerel yerleştirme tercihi yapmak zorunlu olup, yerel yerleştirme yapmayan öğrencilere diğer tercih ekranları açılmayacak.
  3. Pansiyonlu Okullara Yerleştirme Sistemi; burada da 5 tercih hakkı isteğe bağlı olarak yapılabilmektedir.
  4.  

İZMİR’DE SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN  OKULLAR

Ekran Resmi 2022-02-20 16-54-23

Ekran Resmi 2022-02-20 16-52-39 Ekran Resmi 2022-02-20 16-52-59 Ekran Resmi 2022-02-20 16-53-17 Ekran Resmi 2022-02-20 16-53-32 Ekran Resmi 2022-02-20 16-54-02